Resan

Inför resan

Vaccinationskrav

Vid inresa till Thailand krävs intyg om vaccination mot Gula Febern om du de senaste 6 dygnen vistats i ett land där sjukdomen förekommer. Finns främst i Afrika och Syd Amerika. Kommer du direkt från Europa, eller ett annat asiatiskt land behövs ej intyg. Du bör alltid ta kontakt med en infektionsklinik innan du ger dig iväg eftersom de har den senaste informationen om vilka vaccinationer som behövs.

Om Försäkringar

I hemförsäkringen ingår normalt en reseförsäkring i 45 dagar, ska du stanna längre måste du skaffa tilläggsförsäkring. Hör med ditt bolag innan du ger dig iväg. Skulle du pga. sjukdom eller olycka tvingas tillbringa längre tid på sjukhus i Thailand kan detta bli MYCKET dyrt. Ett försäkringsbolag som har bra villkor och priser är, enligt mina efterforskningar, https://www.erv.se/

Pengar

Alla thailändska banker har växlingskontor i turistorterna och skulle du inte hitta något går det lika bra att växla pengar inne på banken, kursen är densamma (mellan olika banker kan det dock skilja i växlingskurs, så ska man växla mycket pengar kan det löna sig att titta runt). Det går bra att växla kontanter, resecheckar eller att använda kort. Man får lite bättre kurs med resecheckar än med kontanter, men eftersom bankerna tar ut en avgift för resecheckar, se till att ha dem i stora valörer (dvs. 50-100 USD).

Det mest gångbara kortet är VISA, men även MasterCard går bra. Lite svårare är det med American Express och Diner’s Club. Med VISA & Mastercard kan man förutom att ta ut pengar på banker och växlingskontor även ta ut pengar direkt från ATMs (bankomater). Om du planerar att ta ut pengar i bankomat, se till att du har en sifferkod, inte en bokstavskod, eftersom det inte alltid finns bokstäver/bokstäverna motsvarar inte samma siffror som i Sverige. Observera att din svenska bank tar ut en avgift vid uttag med kort (både ATM- och bankuttag). Betalar du direkt med kortet slipper du denna avgift, men då får du istället betala en avgift till affären du handlar i på upp till 5%, trots att detta är förbjudet. Växlingskontoren är i regel öppna från 08.30 till klockan 20.00 varje dag i veckan, vissa kontor har öppet ända fram till 22.00. Bankernas öppettider är måndag till fredag, 08.30-15.30

El

Thailand har lyckligtvis samma frekvens och volt på sitt elsystem som vi har i sverige, 220V 50Hz. Dessutom passar kontakterna direkt i deras vägguttag. Ingen adapter behövs.

Packning

Packa lätt och lite!! I alla fall i kläd och skoväg! Man använder mycket lite kläder då temperaturen alltid ligger runt 30-sträcket om man inte åker till norra delarna av thailand där det kan vara kyligt på kvällar och nätter. Dagtid använder man ju oftast bara något enkelt tunnt och likaså på kvällarna. Enkla sandaler/flipflop är det vanligaste om man inte ska ut på längre vandringsturer, då rekommenderas ett par rejäla gåvänliga sandaler. Om man ska vara borta länge är det billigt att lämna in sin tvätt och det brukar gå på en dag, sen får man tillbaka det struket och vikt. Enkla och billiga kläder finns såklart att handla om man skulle sakna något. Gummiskor om du ska snorkla mycket kan ett par skyddande skor i gummi vara på sin plats för att skydda dina fossingar när du promenerar bland sjöstjärnor och borrar! Reser du runt med väskan på ryggen är det viktigt att packa dina saker ordentligt. Det som ska skyddas packas ordentligt i plastpåsar, särskilt om du reser under den gröna säsongen (regnsäsongen). Kopia på flygbiljett och andra resehandlingar. Även kopia på passet (passkopia ska du ha med dig hela tiden). Och såklart kamera!!! 

<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<ins class=”adsbygoogle”
style=”display:block”
data-ad-format=”fluid”
data-ad-layout=”image-side”
data-ad-layout-key=”-fd+6f+1i-j4+ts”
data-ad-client=”ca-pub-2490553761165903″
data-ad-slot=”4088565621″></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Övriga tips

* Böcker finns ofta att byta ut på många hotell, speciellt på charterhotellen

* Resehandbok! Väldigt bra att ha tillhands, speciellt om man ska till många olika platser och inte vill missa några ”måstegöra” saker…

* Solkräm!! Solen är jätteskarp i Thailand! Finns att köpa på plats till ungefär samma priser som i Sverige.

Sist men inte minst! 

Res med ett öppet sinne och ha inte för mycket förutfattade meningar. Både media och dina vänner kanske redan delgett dig sina reseupplevelser och hur de uppfattade Thailand. Det kan i värsta fall vara en snedvriden verklighet av det du kommer att få uppleva!