Pass, visum och ID-kort

Undvik problem med visum, pass & biljetter.

Vad som gäller för biljett, pass- och visumregler!

ANGÅENDE BILJETT

1. Se till att namn på biljett/resehandling är lika som i pass.

2. Vissa flygbolag har sina avgångar efter midnatt vilket kan lura dig att tro det är dagen efter. Kontrollera noggrant datum och tid för in- och utresa och när du behöver resa för att vara ute i god tid.

ANGÅENDE PASS:

1. Passet måste vara helt för att vara giltigt.

2. Alla behöver ha pass, även nyfödda.

3. Passet behöver vara giltigt minst 6 månader efter att du rest in i Thailand.

4. Ta med pass (eller kopia på pass) – även om du reser runt på plats i Thailand. Hotellen kräver oftast att du checkar in med pass (Thail. körkort gäller också som identifikation).

5. Pass är den enda giltiga legitimationsformen i Thailand för svenskar (samt Thail. körkort).

6. Väl på hotellet/resorten kan passet ligga inlåst i safety box (eller annat) men det är bra om du har en kopia av passet med dig.

ANGÅENDE VISUM

1. Svenskar behöver ha visum om de avser att stanna i Thailand mer än 30 dagar eller ska arbeta, på konferens, göra research, studera mm.

2. Sök inte visum tidigare än 3 månader innan din inresa till Thailand.

3. Du personligen ansvarar att söka rätt- och inneha rätt visum för din vistelse.

4. Se till att det visum du fått överensstämmer med de önskemål du har, påtala annars detta omedelbart när du hämtar ut visum.

4. Du är själv ansvarig för att kontrollera om du behöver visum- och vilket visum du behöver för din resa.

5. Med turistvisum får du inte arbeta i Thailand.

6. Du kan förlänga din vistelse (efter 30 dagar) med ytterligare 30 dagar på Immigration (turist).

7. Reser du utanför Thailand och går över gränsen tillbaks, får du ytterligare 15 dagars visum (turist) OBS! HÄR ÄR DET NYA TUFFARE REGLER, DET ÄR BEGRÄNSAT ANTAL 15 DAGARS PERIODER!

8. Reser du utanför Thailand och flyger över gränsen tillbaks, får du ytterligare 30 dagars visum (turist). OBS! HÄR ÄR DET NYA TUFFARE REGLER, DET ÄR BEGRÄNSAT ANTAL 30 DAGARS PERIODER!

MER INFO om vad som gäller om pass- och visum finns på www.thaiembassy.se
Om du tappar eller blir bestulen på ditt pass

Om du tappar bort eller blir bestulen på ditt svenska pass under utlandsvistelsen, ska du kontakta svenska ambassaden eller konsulatet där du befinner dig. Där kan du få hjälp med att skaffa ett provisoriskt pass. Det finns dock länder som inte tillåter in- eller genomresa på ett provisoriskt pass. Vissa länder kräver visering i provisoriska pass.

Om du ska fortsätta din resa bör du därför kontakta ambassaden för det land dit du ska resa, för att höra vad som gäller för provisoriska pass.

 Du kan också ansöka om ett nytt ordinarie pass men det kan ta en månad eller mer att få, eftersom alla ordinarie pass utfärdas i Sverige.

Kontrollera passet
Innan du reser utomlands bör du kontrollera att ditt pass är giltigt.

Kontrollera också att ditt pass är i gott skick inför utlandsresan. Du kan komma att nekas inresa i annat land om ditt pass är skadat. Tänk på att barnpass utan foto inte accepteras i alla länder.

Ordinarie pass

Svenska pass utfärdade efter den 1 oktober 2005 gäller i längst fem år för både vuxna och minderåriga. Passen är biometriska, vilket innebär att de innehåller ett datachip med personuppgifter och ett digitalt foto av passinnehavaren. Pass utfärdade efter den 28 juni 2009 innehåller också innehavarens fingeravtryck.

En passansökan som du lämnar in på en ambassad eller ett konsulat sänds till Sverige, där passet utfärdas. Det kan därför ta flera veckor att få ett nytt ordinarie pass utomlands. Det är inte alla svenska ambassader som kan ta emot ansökningar om ordinarie pass. Besök gärna ambassadens webbplats för att se vad som gäller för just den ambassad där du vill ansöka om pass.

Provisoriska pass

Provisoriska pass som utfärdas av ambassader eller konsulat gäller högst 7 månader. De kommer inte att vara biometriska.

Avgifter

Pass som du ansöker om utomlands är dyrare än pass du får i Sverige, eftersom omkostnaderna är större. 

Avgiften för passet betalas i samband med att du lämnar in din passansökan.

Avgifter utomlands (2010-06-11):

Vanligt pass 1400 kronor


Provisoriskt pass 1600 kronor


Du kan läsa mer på Regeringskansliets (UD) hemsida