Resa i Thailand

Flyg

null

I Thailand finns det gott om olika flygbolag som har många och ofta billiga inrikesresor. Det största flygbolaget är Thai Airways (oftast det dyraste) som trafikerar flest linjer i landet. Det finns också Air Asia, Bangkok Airways, Tiger Airways och Nok Air.

Tåg

Thailands motsvarighet till svenska SJ är State Railway of Thailand. Tåg är ett prisvärt sätt att resa runt med även om det inte finns tåglinjer till alla destinationer. Mellan olika destinationer får du komplettera med buss. Reser du längre sträckor kan det vara behagligt att resa på natten, iallafall en av sträckorna så att du inte missar den underbara miljön du färdas genom. För att vara säker på att få plats bör du boka i god tid. De största linjerna är: Northern Line, Northeastern Line, Eastern Line och Southern Line. Det finns 3 olika prisklasser. Det finns tre olika klasser på tågen i Thailand, vilket gör att såväl budgetresenärer som de som vill åka lite finare kan hitta något som faller dem i smaken. 1:a-klass har lyxiga privata kabiner med luftkonditionering på vissa sträckor, men priserna kan ofta vara dyrare än att flyga samma sträcka med ett lågprisflygbolag. På andra sidan spektrat har vi 3:e-klass, som till och med är billigare än att ta buss, men kanske inte är att rekommendera på en 12-timmars resa ner till Surat Thani då komforten inte direkt är den bästa. 2:a-klass däremot går att jämföra med en 1:a klass biljett på bussen, vad gäller pris, och bokar du ”sleeper” görs sätena efter ett par timmar om till bekväma sängar där du kan få dig en god natts sömn.Buss

Det finns en mängd olika sorters bussar att välja på för resorna i Thailand. Långfärdsbussarna har oftast bara ett par avgångar på morgonen respektive på kvällen, medan de lite kortare rutterna har avgångar hela dagen. Åker du luftkonditionerat, ta med en tjock tröja på resan eftersom de brukar skruva upp luftkonditioneringen på max! (Man brukar få en filt, men den räcker inte.) På längre sträckor ingår ett stopp halvvägs där man får soppa alternativt en dricka (ingår i priset). Det brukar visas videofilm och man får oftast läsk och en liten matlåda vid avgång samt våtservett vid ankomsten.

Songthaew

En form av stor pickup-bil och är ett smidigt och billigt sätt att ta sig runt på. Man ställer sig längs gatan och höjer armen när en Songthaew närmar sig och kliver sedan upp på flaket och sätter sig på en av de två längsgående bänkarna. Betydelsen på thai av ordet Songthaews är just ”två bänkar”. Dom är billiga men ofta smockfulla och väldigt långsamma.

Taxi

Det finns gott om taxi i Thailand. I stort sett alla har taxameter. Det är dock inte alltid de används. Det är därför en bra idé att avtala priset i förväg. Inte alla taxichaufförer talar engelska, så se till att alltid ha destinationen nedskriven på thai.

 

 

Tuk Tuk

null

Finns på många ställen i Thailand, och är ett bra transportmedel för korta sträckor. Du kan inte ha för mycket bagage med dig. I Bangkok är risken att de kör dig till juvelerare, resebyråer och annat innan du kommer dit du ska. Tuk-Tuk:arna ser olika ut i olika delar av Thailand, i Ao Nang vid Krabi är det mopeder med täckta sidovagnar och på Phuket är det typ miniflakbilar med tak på.

 

 Hyra bil i Thailand

null

Det finns ett antal företag som hyr ut bilar för den som vågar sig på att köra i Thailand. Men kom ihåg att trafikrytmen skiljer sig stort mot den vi är vana vid i Sverige, det är vänstertrafik och skulle olyckan vara framme kommer du med all sannolikhet att anses vara vållande till den då du anses ha mest pengar!! Det är naturligtvis ett behagligt sätt att färdas på, du väljer din egen takt och kan stanna när du vill. Viktigt är såklart kolla så det ingår försäkring !

Moped o motorcykel

null

Motorcyklar och mopeder är bland de mest populära sätten att ta sig fram på i Thailand, mycket tack vare den låga kostnaden och tiden man sparar. Motorcyklar används också som taxis, både inne i städerna och på landsbygden, och erbjuder ett snabbt och smidigt sätt att ta sig till sin destination.Att hyra en motorcykel och köra själv är också billigt, men också tämligen farligt.Precis som när du hyr en bil bör du kontrollera att det inte är några skador eller repor på motorcykeln, eftersom du i så fall kommer att bli ansvarig för dessa när du lämnar tillbaka motorcykeln, så även här är det viktigt att kolla så det ingår försäkring. Det är lag på att använda hjälm i Thailand och ett klokt val oavsett med tanke på antalet olyckor.

Båt

Längs Thailands kuster vid Andamansjön och i Siambukten finns det färjetrafik mellan fastlandet och ett dussintal öar. På de flesta öarna fungerar longtails som taxis och tar passagerare från strand till strand. Det går att förhandla om priset och hyra per timme eller per dag.