Smarta tips

7 smarta tips för en trevligare resa

1. Reseförsäkra dig

Hemförsäkring borta? De flesta hemförsäkringar har ett reseskydd som täcker 45 dygn. Men det räcker inte alltid. Ring ditt försäkringsbolag och kolla exakt vad som gäller. Har du ingen hemförsäkring är det bra att köpa en separat reseförsäkring. Beställ det Europeiska Sjukförsäkringskortet om du ska resa i Europa. Beställ det hos Försäkringskassan (länk till höger).

2. Rätt grejer i bagaget

– Kolla att ditt pass är giltigt och håll koll på det, det är viktigt!

– Behöver du visum? Kontakta ambassaden för det land du tänker besöka för närmare information och visumansökan.

– Gör kopior på alla värdehandlingar som pass, visum, biljetter, försäkringshandlingar och kreditkort. Lämna en uppsättning hemma hos familjen och förvara en i packningen.

– Ta reda på vilka vaccinationer du behöver i god tid före utresan.

– Tänk på att bara ta med dina egna grejer i bagaget när du passerar en gräns och att alltid ha koll på ditt bagage.

3. Kunskap är makt

Att kunna några ord på språket som talas i landet du besöker är aldrig fel. Att kunna kommunicera handlar också om gester. Ett finger, en nickning eller ett enkelt handslag kan betyda helt olika saker i olika länder. Respektera kulturen och lagarna i landet du besöker. Det som inte är brottsligt i Sverige kan vara det i andra länder.

4. Resfeber på riktigt

Är det säkert att det är säkert? På en hel del platser och i vissa länder i världen är det helt enkelt inte tryggt att vara. I vissa fall avråder UD från resor till ett land eller område. Men det är alltid du som resenär som bestämmer om du ska resa eller inte. Tänk också på att ta reda på om försäkringen gäller om du tänker åka till en plats UD avråder från att resa till. Läs mer om vilka länder och områden som UD avråder från att resa till under Reserekommendationer/UD avråder.

5. Det räcker med ett mess

Vem vet var du är? Hör av dig när du är ute och reser. Det är viktigt att någon vet var du är om någonting skulle hända. Lämna en resplan hemma och glöm inte att berätta om det blir några större ändringar. Lägg till ICE-nummer (In case of Emergency) i din telefonbok. Numret används av räddningspersonal om de behöver få kontakt med en anhörig vid ett nödläge. Läs mer om hur du gör under Ladda nummer i mobilen.

6. I krislägen – kontakta oss

Olyckor händer trots allt. Skulle du hamna i ett område där en stor olycka, ett terroristdåd eller en naturkatastrof inträffarb -försök alltid i första hand att kontakta dina anhöriga, även om du inte själv råkat illa ut. Då slipper de oroa sig. Om du åker med en paketresa och en kris inträffar, ska du kontakta din reseledare. Om du inte kan få kontakt med anhöriga eller om du själv råkat illa ut, vill vi gärna att du kontaktar närmaste ambassad eller konsulat. Ladda ner telefonnumren under Ladda nummer i mobilen.

7. Här finns UD

En viktig uppgift för UD är att hjälpa svenskar som råkat illa ut i utlandet. På deras webbplats under www.regeringen.se/sb/d/6998 hittar du information om vad ambassader och konsulat kan hjälpa dig med och vad de inte kan hjälpa dig med. Du kan ladda ner telefonnummer ambassader, konsulat och försäkringsbolag direkt till mobilen under Ladda nummer i mobilen.

Källa: UD